Øg kontrollen med rådgiverne
Af Niels Rasmussen, Svinget 8, Tarm, og Teddy Gehrke,Kornvangen 37, Esbjerg.
I Danmark har vi altid haft tillid til en høj grad af selvjustits blandt advokater og revisorer, og vi har i vid udstrækning ladet branchernes egne råd og nævn sikre, at rådgiverne holder sig på lovens, etikkens og ordentlighedens smalle sti.
I medierne er vi i de senere år blevet bekendt med flere eksempler på, at små sparere føler sig svigtet af selv store og anerkendte revisionsfirmaer, når aktierne bliver værdiløse og aktionærer mister deres penge fra den ene dag til den næste som følge af et bankkrak.
Nu er det landets 5. største advokatfirma, Bech-Bruun, der helt berettiget skal stå til ansvar for både at have hjulpet en de virksomhederi den store skatteudbytte sag og samtidig leveret en "uvildig" redegørelse til Skatteministeriet, hvordan det overhovedet var muligt at snyde den danske stat for næsten 13 milliarder kr.
Skatteyderne i Ringkøbing-Skjern Kommune stiftede bekendtskab med Bech-Bruun i forbindelse med et bredbåndsudbud, somEU-Kommissionens konkurrencemyndigheder kendte ulovligt. Bech-Bruun havde i et notat forklaret helt tydeligt om de kriterier, der var en betingelse for, at kommunen kunne bruge 68 millioner kr. fra statsstøttemidlerne til at få bredbånd ud til samtlige husstande.
Kommunens daværende politiske og administrative ledelse så stort på denne rådgivning og designede et udbud, som kun kunne vindes af det lokale energiselskab, hvorefter en lille teleoperatør klagede til EU-kommissionen.
Det var så lige her, at Bech-Bruun burde havde fortalt byrådet,at kommunen var kørt over for rødt lys og måtte æde både en "bøde og enbetingelse frakendelse af kørekortet". Det gjorde advokatfirmaet dog ikke.Tværtimod vendte selskabets statsstøtteekspert på en tallerken og forsøgte at legalisere lovbruddet. Først et år og nogle millionhonorarer senere gik superadvokaten til bekendelse over for byrådet og erkendte, at arbejdet havde været omsonst, og at kommunen skulle annullere bredbåndsudbuddet.
Allerede dengang undrede vi os over, hvor hurtigt en advokat kan skifte kasket, og på et tidspunkt var der også overvejelser om at rette en formel henvendelse til Advokatrådet. Det var der nok ikke kommet noget ud af,er vi efterfølgende blevet overbeviste om. Advokat-kollegaen fra Bech-Bruun,som hjalp Sanjay Shah med at malke den danske stat, blev nemlig i 2016"frikendt" af Advokatrådet for at have overtrådt love og retningslinjer.
Han gav i den anledning udtryk for, at sagen havde haft store personlige omkostninger for ham, fordi han på grund af sagen var blevet sat på porten hos det advokatfirma, som han nu arbejdede for. At vi som samfund blev røvet for 4 af de i alt 12,7 milliarder af netop den virksomhed, som han havde været rådgiver for, betød åbenbart mindre.
Vi håber, at man i Folketinget nu langt om længe er klar til at etablere uvildige instanser til at holde rådgiverne i ørerne.Gå tilbage til oversigten