Nu prøves nationalpark igen
Natur. Alle gruppeformænd i byrådet er positivt stemte for at gøre klar til en ny ansøgning til Folketinget.
Christian Baadsgaard chba@bergske.dk
Sagen har givet knubs og sat store spor af ærgrelse i de forskellige lejre.
Grundlaget var for spinkelt til, at daværende miljøminister Ida Auken og forligskredsen kunne give et godkendende stempel til Nationalpark Skjern Å, og således har drømmen om nationalparken været død et stykke tid.
Men nu er der noget, der tyder på en genoplivning. Byrådets sammensætning har ændret sig, og en af opgaverne er at indbyde alle til en snak om en ny ansøgning. Det glæder byrådsmedlem Niels Rasmussen, der har været den største fortaler for projektet.
»Jeg synes, det er dejligt, at alle partier har budt ind. Der har været pres fra begge sider, og det er meget ærgerligt, at de tre muligheder, der har været tidligere, har glippet,« siger Niels Rasmussen.
Bølgerne i debatten har til tider gået højt, og det rejser så spørgsmålet, om der er gamle ar, der kan springe op.
»Tavlen er visket fuldstændig ren,« understreger Niels Rasmussen, der også peger på, at alle kan komme med til bordet.
Erfaringer fra Mols
Noget helt andet er, at der denne gang kommer hjælp udefra. Nationalpark Mols Bjerge har haft udfordringer, der har mange lighedspunkter med dem, som Skjern Å kørte fast i, og her i området vil man få hjælp fra Mols til at løsne knuderne. For Mols Bjerges vedkommende er der investeret for 100 millioner kroner, ligesom området får et statstilskud på ti millioner kroner årligt.
Det håber Niels Rasmussen at man kan tage ved lære af, for han ser store muligheder i forhold til bosætning og erhvervsliv, hvis området får dette stempel.
»Nu får vi sygehuset i Gødstrup, og der skal man tænke på, at der bliver en mulighed for, at de ansatte kan køre hjem til nationalpark Skjern Å, når de er færdige på arbejdet,« mener Niels Rasmussen.
Oplevelser fra valgkampen
Hos Venstre, der indtil valget sad på flertallet, går man konstruktivt ind i bestræbelserne på at få sendt en ny ansøgning afsted.
»I valgkampen kunne vi mærke, at mange mente, at den sag bare var blevet parkeret,« siger gruppeformand Kristian Ahle.
Det har gjort et indtryk, og nu handler det om at arbejde konstruktivt fremad. Alle parter bliver indbudt, hvor man skal sondere terrænnet, og igen støtter man sig til de erfaringer, der er gjort andre steder.
»Vi vil gøre, hvad vi kan, for at føre nationalparken videre.
Vi vil rigtig gerne have den nationalpark, for det kan kun blive en win-win-situation,« siger Kristian Ahle og tilføjer, at intet er helligt for Venstre i den sammenhæng.
I det politiske spektrum er der ifølge Kristian Ahles sonderinger en stor interesse for, at nu skal det lykkes.
Alle gruppeformænd er positive.
Afgørende er det dog, at der også kan findes et fælles fodslag.
»Det giver ingen mening at spørge Christiansborg, hvis der er fem forskellige holdninger til spørgsmålet,« siger Kristian Ahle.
Hans håb er, at man kan undgå tre års vanskelig forarbejde, som det skete i første omgang.
Hos Niels Rasmussen er der ingen tvivl om potentialet for området.
»Staten har brugt 259 millioner kroner på genopretningen af Skjern Å, og derfor fortjener det også en status som nationalpark.« Årsagen til at planerne gik fløjten på Christiansborg var i høj grad, at landmændene fra Hoven ville have deres jord ud af parken.
Det tegnede et billede af et område uden fælles fodslag, hvilket fik landspolitikerne til at sætte kæppen i hjulet.
Opnås der lokal enighed, er første skridt at sende en ny ansøgning til Miljøministeriet.
»Vi vil gøre, hvad vi kan, for at føre nationalparken videre. Vi vil rigtig gerne have den nationalpark, for det kan kun blive en win-win-situation.« KRISTIAN AHLE, gruppeformand for Venstre.
Gå tilbage til oversigten