Vi skal alle eje vindmøllerne
Peder Sørensen og Niels Rasmussen, byrådsmedlemmer, SF
»Er det rimeligt, at nogle få skal tjene millioner af kroner på vindmøller, mens naboer til møllerne får alle generne, eksempelvis støj og værditab?« Det spørgsmål har mange naboer til vindmøller med god ret stillet i deres indsigelser til kommunens vindmølleprojekter og i den offentlige debat, ikke mindst i forbindelse med Danmarks hidtil største vindmøllepark med 22 møller ved Nørhede-Hjortmose.
I SF synes vi ikke, det er rimeligt, at få skal berige sig på manges bekostning. Derfor foreslår vi nu, at fremtidige vindmølleparker her i kommunen ikke skal ejes af private, men af kommunen eller entil formålet stiftet fond, sådan at overskuddet fra møllerne kan komme alle borgere til gode.
Hvor mange penge, der er at tjene på vindmøller illustreres af indtjeningen på de tre møller i Hvide Sande, der ejes af Hvide Sande Nordhavn Møllelaug I/ S. Ved generalforsamling forleden kunne formanden Henning Davidsen berette, at møllerne på et år har indtjent 24 millioner kroner. Det skyldes naturligvis den unikke placering i havstokken. Men millionerne ruller også fra møller med mindre kystnær placering.
Konsulentfirmaet Rambøll vurderer i en ny rapport til Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi, at de nye, store møller i gennemsnit kan skabe et årligt overskud på mindst tre mio. kr.
pr. tre megawatt mølle.
At vindmølleparker kan ejes af en kommune er ikke nogen ny idé. Samsø Kommune ejer fem af de 10 havmøller, der blev opstillet syd for øen i 2002. For ikke at få beskåret bloktilskuddet, har Samsø helt efter reglerne øremærket indtægten fra møllerne til vedvarende energitiltag. Thisted Kommunes byråd har netop besluttet, at kommunens vindmølleparker ikke skal ejes af private, men af alle borgere, enten ved at der dannes et kommunalt forsyningsselskab til formålet eller stiftes en fond, og at møllernes årlige overskud øremærkes til nye vedvarende energiprojekter til gavn for alle borgere.
Venstre-flertallet i vores kommune uddeler med rund hånd tilladelse til lokale landmænd til opstilling af vindmøller uden for kommunens temaplan for vindmøller.
De projekter har vi i SF stemt imod. Vi mener, at kommunal eje af fremtidige møller er et oplagt alternativ.
Det vil det give større lokal accept af møllerne, hvis alle får gavn af møllernes indtjening og give kommunen indtægter i en økonomisk krisetid.
Med overskuddet fra vindmøller kunne kommunen virkelig sætte turbo på omstillingen til vedvarende energi og spare penge, som kunne bruges til andre formål.
Vi kunne eksempelvis bruge overskuddet til energirenovering og vedvarende energitiltag i alle vore skoler, sådan at der kunne frigøres midler til undervisningen.
Samtidig kunne der skabes opgaver til lokale håndværksvirksomheder.
Og vi kunne gøre som Sønderborg Kommune, hvor en opsøgende energikonsulent har rådgivet gratis om energirenovering og vedvarende energi til 250 parcelhuse.
Ejerne har sparet 10-15 procent på energiregningen og indsatsen har skabt arbejdspladser og omsætning i byggebranchen for næsten 80 millioner kroner.
Hvorfra skal pengene så komme til at investere i kommunale vindmøller? Svaret ligger lige for: Fra puljen, der ligger i Ringkøbing-Skjern Forsyning fra salg af el-aktier.
Pengene vil kunne frigøres til et formål som dette uden at de beskattes. Hvad kan være mere oplagt end at bruge de penge, som er forbrugernes til et formål, der kommer alle borgere til gode? Vi mener, at de private vindmølleprojekter, der er i gang, men endnu ikke har fået tilladelse, skal stoppes og at alle fremtidige vindmølleparker i kommunen skal ejes af os alle sammen og indtjeningen gavne alle kommunens borgere. Det har vi fremsat forslag om til det kommende byrådsmøde.
Gå tilbage til oversigten