Niels Rasmussen
Her er du: Velkommen / Medieomtale / Avis

Sprækker i den grønne begejstring

Skrevet d. 22-11-2014 |
Rss-feed

Rasmus-modsat. Niels Rasmussen (SF) vil fortsat have ret til at sige nej til vindmøller og biogas, selv om partifællerne siger ja.

Anne-Mette Skaanning skaa@bergske.dk

RINGKØBING-SKJERN: Armbevægelser var store, da SF's gruppeformand Peder Sørensen efter sommerferien meddelte, at det nu var slut med automat-nej til vindmøller og biogas fra SF.

 

»Grøn energi er SF-politik og fremover vil vi fokusere meget mere på fordelene end ulemperne ved møllerne,« sagde han til Dagbladet i sidst i august.

 

Der skulle dog ikke gå mere end små tre måneder før den genvundne grønne begejstring begyndte at sprække for det lille parti.

 

En tredjedel af byrådsgruppen -den garvede byrådspolitiker Niels Rasmussen -vil nemlig ikke være med. På tirsdagens byrådsmøde stemte han således imod at lade vindmølleprojektet på Lønborg Hede få en ny chance, han sagde nej til seks nye vindmøllekriterier og han vendte tommelfingeren nedad for tre biogasprojekter -i modsætning til sine partifæller, der sagde ja til det hele.

 

»Det er bestemt ikke fordi jeg er imod vedvarende energi.

 

Jeg er mindst lige så glad for det grønne, som de andre SF'ere. Men forudsætningerne skal være i orden, og det mener jeg ikke, de er i dag.

 

Derfor vil man også fremover se mig sige nej til både vindmøller og biogas,« siger han i dag.

 

Niels Rasmussen er kendt som en principfast politiker, der ikke går på kompromis med sine personlige holdninger.

 

Det kostede ham for nogle år siden medlemsskabet af Socialdemokratiet, da han nægtede at stemme for budgettet sammen med resten af sin byrådsgruppe.

 

Den situation frygter han dog ikke at blive udsat for igen.

 

»Da jeg blev medlem af SF fik jeg at vide, at her var højt til loftet. Det forventer jeg også, at der er i fremtiden. Derfor har jeg ikke tænkt mig at ændre holdning. Jeg er ikke i politik for at glide med. Det har jeg set alt for mange eksempler på i mine snart 25 år i politik. Jeg er i bund og grund bundet af mine personlige holdninger, som jeg også har givet udtryk for overfor mine vælgere,« siger han.

 

SFs gruppeformand Peder Sørensen kender godt Niels Rasmussens standpunkt, og selv om det ærgrer ham, at de ikke kan blive enige om at stemme flere grønne projekter igennem, så accepterer gruppeformanden.

 

»Sådan er Niels. Vi kender hans holdninger. Men jeg vil da ikke ligefrem kalde det en glorværdig dag for gruppeformanden, at vi stemmer så forskelligt, som vi gjorde på byrådsmødet i tirsdags,« erkender Peder Sørensen.

 

Men var du for hurtigt ude, da du annoncerede kursskifte for SF, når du ikke har alle med? »Det mener jeg ikke. Vi skal have fuldt blus på det grønne, og jeg mener ikke, vi kan sidde på vores hænder, indtil lovgivningen bliver bedre,« siger Peder Sørensen.

 

Niels Rasmussen er overbevist om at gruppeformandens revurderede holdning til vindmøllerne nu vil få flere afviste projektmagere til at søge igen.

 

Noget han bestemt ikke er begejstret for.

 

»Jeg vil vædde en julefrokost på Noma om, at flere vil prøve igen. Og det synes jeg ikke er heldigt, når vi én gang har sagt nej,« siger Niels Rasmussen.

 


Fakta

 


Rasmussen om møller og biogas

 

Byrådsmedlem Niels Rasmussen (SF) fastholder, at han er stor tilhænger af vedvarende energi og mener at Ringkøbing-Skjern Kommune skal satse på at udvikle projekter, men.

 

Vindmøller: »Jeg vil ikke være med til at lade projektmagerne bestemme vindmølleudviklingen i kommunen. Vi skylder borgerne at tage langt større hensyn til dem. Jeg har efterhånden mødt så mange borgere, som er blevet stavnsbundet på grund af vindmøllerne. Deres gener står slet ikke mål med værditabet. Jeg mener også, at kommunen i langt højere grad skal tage aktivt del i mølleprojekter og dermed få udbytte af de store summer, der er i vindenergi til gavn for borgerne.« Biogas: »Erfaringerne fra andre lande viser store driftsmæssige usikkerheder ved biogassen. Og jeg mener ikke, at den økonomiske situation i landbruget skal afgøre, om vi for eksempel stiller krav til rørlægning af gyllen. Vi ender med at få en hel masse lastbiltransport, når vi siger ja til de decentrale anlæg. Det er en dårlig løsning for miljøet, og de små anlæg er bare ikke vejen frem.«.

Gå tilbage til oversigten