Niels Rasmussen
Her er du: Velkommen / Medieomtale / Avis

Nationalpark blev åbnet med happening

Skrevet d. 22-09-2014 |
Rss-feed

                            

Indvielse. Statsministeren havde meldt afbud, men 100 mennesker troppede op til alternativ indvielse nationalparken.

Anne-Mette Skaaning skaa@bergske.dk

BORRIS: Tilhængerne af Nationalpark Skjern Å kan nu prale af, at der foreløbigt er åbnet 32 kvadratmeter ved Borris.

 

Landmand og ejer af den lille bid af det naturskønne område, Mads Rahbek, klippede i går den røde snor, og de første 100 gæster fik lejlighed til at prøve herlighederne af.

 

Det skete ved den såkaldte piratindvielse, som de to foreninger Verden Set fra Vestjylland og Aktive Lokalsamfund, stod bag.

 

Statsminister Helle Thorning-Schmidt var blandt de indbudte gæster. Men hendes sekretær havde på forhånd skrevet, at hun »desværre ikke havde mulighed for at deltage«. Ordlyden kunne antyde, at det i hvert fald ikke var gået op for sekretæren, at der var tale om en alternativ og rebelsk indvielse.

 

Til gengæld var der opbakning fra nogle af de mest glødende tilhængere af nationalparken, byrådsmedlemmerne Johannes Poulsen (R) fra Herning og Niels Rasmussen (SF) fra Ringkøbing-Skjern. De er begge begejstrede over initiativet.

 

»Jeg kan godt forstå, at folk ikke orker at vente mere. Jeg håber, at det her kan være med til at sætte turbo på den politiske vilje til at genoptage forhandlingerne om projektet,« siger Niels Rasmussen.

 

Samme holdning har Johannes Poulsen.

 

»Det er et fremragende initiativ.

 

Jeg tror på, at nationalparken nok skal komme, men det er på tide, at den for alvor kommer på dagsordenen igen,« siger han.

 

Den radikale herningenser kom til piratindvielse direkte fra De Radikales landsmøde.

 

Og her havde han nået at diskutere nationalparken med tidligere miljøminister Ida Auken og partiets ordfører på området.

 

»De forsikrede mig om, at de er klar til at tage kampen op igen. Det er blevet tid til at finde løsninger,« fortæller Johannes Poulsen om fremtiden.

 

Herning Kommune har gødet jorden ved at sætte en million kroner af om året de kommende år til at udvikle kommunens å-potentiale.

 

»Det er et kraftigt signal om, at vi vil nationalparken,« lyder det.

 

Herning Kommune har ikke ret meget landbrugsjord i sit hjørne af den måske kommende nationalpark, og det er netop en af de store knaster.

 

Mange landmænd ønsker ikke at lægge jord til nationalparken.

 

En af dem er byrådsmedlem og landmand Ole Nyholm Knudsen (V) fra Borris.

 

»Jeg kan sagtens se, at der er god brandingværdi i at have en nationalpark. Men hvis man skal have den nationalpark, så er det vigtigt, at de landmænd, som ikke vil have jord i området, får lov til at trække sig,« siger han.

 

Selv vil han gerne lægge jord til i å-området. Men sin landbrugsjord vil han have lov til at holde udenfor.

 

»Sådan er vi mange, der har det. Vi ved, hvor besværligt det er at have jord i Natura 2000-områder,« siger Ole Nyholm Knudsen.

 

Og der skal være plads til at man kan trække sig, mener både Niels Rasmussen og Johannes Poulsen.

 

»Hen ad vejen skal der nok være flere, som vil være med,« mener de to politikere.

 

»Jeg kan godt forstå, at folk ikke orker at vente mere. Jeg håber, at det her kan være med til at sætte turbo på den politiske vilje til at genoptage forhandlingerne om projektet,« NIELS RASMUSSEN, byrådsmedlem (SF).

Gå tilbage til oversigten