Det hemmelige rådhus-tilbud
Anne-Mette Skaanning skaa@bergske.dk
Hvorfor skulle byrådsmedlemmerne holdes udenfor, da ejendomsudvikler Per Green for halvandet år siden mødtes med borgmester Iver Enevoldsen og viceborgmester Esben Lunde Larsen med et godt tilbud? Sådan spørger en stribe byrådsmedlemmer, som Dagbladet har talt med.
Byrådet var nemlig aldrig blevet orienteret om Greens forslag. Første gang de folkevalgte hørte om muligheden for at få bygget et splinternyt rådhus i Ringkøbing var, da de læste Dagbladet den 22. august, da Per Green selv valgte at offentliggøre den idé, han gennem halvandet år forgæves havde forsøgt at få respons på fra kommunen.
»Det er desværre langt fra første gang, at vi oplever den slags. Jeg er meget fortørnet over, at planerne bliver holdt hemmelige for os andre. Det er utidigt, at vi ikke bliver involveret,« mener Niels Rasmussen ( SF).
Samme holdning har resten af gruppen, som bruger ord som »udemokratisk« og »stærkt kritisabelt«, at Enevoldsen og Esben Lunde Larsen valgte at holde Greens tilbud for sig selv.
Kristendemokraten Jens Erik Damgaard kalder det »meget mærkeligt«, at byrådet intet kendte til forslaget.
»Jeg er noget tvær over, at vi aldrig fik noget at vide. Vi burde være blevet informeret,« mener han og fortsætter: »Da vi sidste år sad til budgetkonference, hvor der blev sat penge af til rådhusbyggeri, så havde det været rart at kende til de ting, der er i spil,« påpeger han.
Venstre-folk undrer sig
Også i Venstre undrer man sig over fremgangsmåden.
»Jeg kunne da godt have tænkt mig at have hørt om planerne tidligere, men der er nok en god grund til, at vi ikke hørte noget,« siger Bent Brodersen diplomatisk.
Også Ole Kamp ville gerne have kendt til ejendomsudviklerens rådhus-planer.
Det har ikke været muligt at træffe borgmester Iver Enevoldsen ( V) for en kommentar til hemmeligholdelsen. Men viceborgmester Esben Lunde Larsen ( V) forstår ikke byråds-kollegerne forundring.
»Nej, det gør jeg simpelthen ikke. Hvis man undrer sig, er det, fordi man ikke kender den politiske proces. Når borgmester og viceborgmester mødes med aktører, sker det i fuld fortrolighed. Og så bliver det ikke diskuteret med resten af byrådet. Det har aktørerne krav på, og sådan har det også været i den her sag,« understreger han.
Per Green i midten
Ifølge viceborgmesteren skulle Per Green utrykkelig have bedt de to politikere om at informere byrådet, hvis det var dét, han var interesseret i.
Ejendomsudvikler Per Green undrer sig over den melding.
»Det er rigtigt, at jeg ikke har bedt om, at mit forslag blev fremlagt for byrådet. Men jeg havde da forventet, at man ville diskutere sagen på et lukket økonomiudvalgsmøde. Jeg fortalte, at det ikke var et forslag, jeg gik og skiltede med.
Jeg mente, det skulle være op til borgmesteren og viceborgmesteren at vurdere, hvordan de ville behandle sagen politisk, men det var med en forventning om, at de diskuterede sagen« siger Per Green.
Men de to Venstrefolk valgte altså at holde rådhustilbuddet for sig selv.
Green blev utålmodig
Per Green oplyser, at han flere gang i løbet af det sidste halvandet år har spurgt til, hvor sagen stod. Hver gang har svaret været, at man fortsat havde en udfordring i forhold til, at reglerne siger, at kommunen skal deponere et beløb, der svarer til nybyggeriets pris.
Og til sidst slap hans tålmodighed altså op. I hvert fald valgte Per Green at fortælle offentligheden om planerne for to uger siden. Samtidig kickstartede han debatten, blandt både politikere og vælgere -73 dage før kommunalvalget.
Læs også lederen på side 20.
»Det er desværre langt fra første gang, at vi oplever den slags. Jeg er meget fortørnet over, at planerne bliver holdt hemmelige for os andre.
NIELS RASMUSSEN, SF.
Gå tilbage til oversigten