Robotstøvsugere fortsætter som forsøg
af BJARNE KJELDSEN videbaek@herningfolkeblad.dk
VIDEBÆK: Adskillige kommuner har i de seneste dage meldt ud, at de opgiver at indføre robotstøvsugere hos sine ældre.
Forklaringerne er mange. Men det ændrer ikke ved, at Ringkøbing-Skjern Kommune fortsætter sine forsøg hos den halve snes borgere i Videbæk, der har lånt en robotstøvsuger af kommunen for at undersøge, om det er en løsning. Her vil man drage sine egne erfaringer, inden den endelige beslutning tages efter sommerferien.
Blandt de kommuner, som dropper tvangskøb af robotstøvsugerne er Frederiksberg.
Her viser det sig, at størstedelen af de 567 ældre, der blev underlagt tvangsordningen, i stedet for valgte at betale private rengøringsfirmaer. Kun omkring 20 købte robotstøvsugere.
I Struer Kommune har man haft tre robotstøvsugere i forsøg. Her er man utilfreds med kvaliteten og siger klart, at den ikke kan afløse hjemmehjælpen.
I Videbæk har der indtil videre været forskellige holdninger til robotten. Nogle er begejstrede -andre er lige modsat og synes, det er en irriterende tingest. Nogle har problemer med at tømme støvsugeren, og andre er bange for at falde over den, når den kører rundt.
Vil vente og se
Medlem af Ringkøbing-Skjern Kommunes Social og Sundhedsudvalg, Niels Rasmussen ( SF), Tarm, siger, at han vil se en evaluering, inden han tager endelig stilling til, om robotstøvsugeren er en reel mulighed hos de ældre.
-Der er erfaringer for, at kvaliteten er knap så god, som den burde. Men på sigt er jeg ikke i tvivl om, at det er en af løsningerne, så hjemmehjælperne kan blive aflastet i det forholdsvist belastende arbejde at støvsuge.
Der skal så være tid til andre opgaver.
Kendsgerningen er, at en del hjemmehjælpere er stressede over, de ikke når de mest basale opgaver. At de ikke kan overkomme alle opgaverne. Derfor må vi, ud over at øge antallet hjemmehjælpere, også finde tekniske løsninger på nogle af omsorgs-og plejeopgaverne, siger Niels Rasmussen og føjer til, at når teknikken indføres, så må det ikke medføre en forringelse for borgerne på nogen måde. Det skal derimod være en gevinst for alle.
Teknikken vinder indpas
Tarm-politikeren fortæller, at kommunen for få år siden var tæt på at indføre robotstøvsugerne på de store arealer i institutionerne.
Netop her var erfaringerne ifølge Niels Rasmussen gode.
Men et flertal i byrådet trak i håndbremsen, så det ikke blev til noget.
Der var ganske enkelt dengang ikke tillid til robotstøvsugerne og deres effektivitet.
-Generelt, så er der ingen tvivl om, at vi må finde tekniske løsninger på dele af plejen og omsorg. Præcis hvor det bliver er lidt usikkert endnu, fordi der udvikles rigtig meget på området. Men det kunne eksempelvis være teknik, der hjælper beboerne til at komme op og i seng, vaskerobotter og specielle toiletter. Jeg har set positive forsøg med flere af disse ting i blandt andet Horsens. Det vil også komme i Ringkøbing-Skjern Kommune, lyder vurderingen fra Niels Rasmussen.
Gå tilbage til oversigten