Kan nationalparken genopstå?
Christian Baadsgaard, chba@bergske.dk
SKJERNNationalpark Skjern Å er stendød!
Sådan har det lydt længe, men måske er der kun tale om en form for skinddødhed. Hvis en lokalpolitisk hjertestarter kommer til, kan der pustes liv i de storstilede planer igen.
Det er byrådsmedlem Niels Rasmussen, der har været til møde med sin partifælle, miljøminister Ida Auken og spurgte ind til muligheden for at genoptage nationalparken.
»Hun tilkendegav, at der var mulighed for at få gang i forhandlingerne igen. Hvis Hoven-landmændene kom ud, og Tipperne og Værnengene kommer ind, så er det muligt,« siger Niels Rasmussen.
Netop de to ting har været de meget ømme punkter i de forhandlinger, der faldt i vandet og endte med nedadvendte tommelfingre fra Christiansborg.
Og der er endnu et krav.
»Der skal komme en henvendelse fra Ringkøbing-Skjern Kommune om, at det er det, vi vil, men det kræver at vi selv tager initiativ til det,« forklarer Niels Rasmussen.
Kongernes Nordsjælland missede også chancen, men her er man blevet enige om et nyt udspil, der giver bedre grobund for en fremtidig udnævnelse.
Det er også det håb, Niels Rasmussen har til Nationalpark Skjern Å.
»Jeg er ærgelig over, at vi ikke er med længere, men der er grøde i det, og jeg har fået flere henvendelser,« siger Niels Rasmussen, der hæfter sig ved de muligheder, der vil opstå med en nationalpark. Her peger Niels Rasmussen på det udbytte som Thy har fået, siden klitheden her i 2008 blev udpeget som Danmarks første nationalpark. Særligt erhvervslivet har profiteret af udnævnelsen.
Bakker fortsat op
Netop de muligheder, en nationalpark kan give var også det, der fik Metal-formand Helge Albertsen til i sin tid at stå i spidsen for en gruppe, der støttede op, inden planerne røg i vasken.
Men støtten er ikke forsvundet
»Hvis der er en ny mulighed for at få det på dagsordenen, vil jeg naturligvis igen støtte op om det,« siger Helge Albertsen.
»For jeg var dybt skuffet over, at man missede de gode muligheder,« tilføjer han og understreger, at rent praktisk er der ikke lavet en slagplan, men hvis der bliver alvor ved det, er opbakningen ikke væk.
»Det var stærke kræfter, der stod sammen og havde samme holdning til det, og det er bestemt muligt, at kunne aktivere dem igen,« mener Helge Albertsen.
At der skal være fælles fodslag til Miljøministeriet, kræver at der bliver ændret nogle ting i forhold til tidligere.
»Det kræver borgmesterens medspil i højere grad, og et opgør med landbrugets interesser,« mener Helge Albertsen, der ser store perspektiver i en nationalpark.
»Jeg tror stadig, at det kan generere en masse arbejdspladser,« siger han.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra borgmester Iver Enevoldsen.
Gå tilbage til oversigten