Grundigt eftersyn kan afsløre miljøsyndere
§ 3: Grundig gennemgang af tidligere udlagte naturområder kan afsløre, at landmænd dyrker i beskyttet natur. En stribe sager om miljøgodkendelse skal gå om.
Af Poul Bülow pob@jv.dk
Fortidsminder og beskyttet natur kommer uretmæssigt under plov.
Det er en påstand som Danmarks Naturfredningsforening flere gange har fremført, og i tidligere sager om nedpløjning af gravhøjde har de fået ret.
Nu skal en omfattende undersøgelse kortlægge om særligt beskyttet natur, såkaldt paragraf 3-områder, uretmæssigt er inddraget i produktion.
- Der skal sættes flere kræfter ind på at undersøge om beskyttet natur bliver inddraget til produktion, lyder det fra byrådsmedlemmerne Peder Sørensen, SF, og Niels Rasmussen , der er partiløs efter brud med Socialdemokraterne.
Statens tilsyn med kommunerne har indledt undersøgelse af to sager, hvor Ringkøbing-Skjern Kommune har slettet registrering af beskyttet natur.
Danmarks Miljø-Undersøgelser har udpeget Ringkøbing-Skjern Kommune til en grundig gennemgang af udpegede naturområder.
Det fremgår af den indledende undersøgelse, at der er tegn på, at store beskyttede naturområder, specielt hede og eng, ulovligt er inddraget til produktion.
- Staten har afsat 36 millioner kroner til en nøje gennemgang af mulige overtrædelser, og det bliver spændende at se resultatet, siger byrådsmedlem Niels Rasmussen til JydskeVestkysten.
Samtidig med, at kommunen skal bruge kræfter på at kontrollere beskyttet natur, får forvaltningen i denne tid en stribe sager tilbage fra Miljøklagenævnet, og flere sager er på vej.
- Stærkt kritisabelt, men det skyldes, at forvaltningen ikke har haft tilstrækkeligt med retningslinjer, forklarer Niels Rasmussen : - Og kommunen får udbetalt cirka 12.000 kroner fra staten for at dække omkostninger ved behandlingen af sagerne.
MILJØSAGER DER SKAL GÅ OM
Arealgodkendelser vedrørende: Langkærvej 4, Skjern; Galgebjergevej 12, Sdr. Bork: Nørhedevej 18, Lyne; Brejninggårdsvej 18, Spjald; Kratvej 11, Videbæk; Vestergade 50, Borris, og Væggerskildevej 17, Spjald. Samt miljøgodkendelser af: Nygaardsvej 11, Lem; Væggerskildevej 9, Tarm; Esbølvej 54, Sønder Vium og Østermarksvej 10, Tarm.
Det imødeses at yderligere 10-15 sager skal genbehandles.
Gå tilbage til oversigten