Politikerne mødte manden på gaden
På Speakers Corner og standene blev der varmet op til kommunalvalget, da Videbæk Handel og Erhverv inviterede til Halloween
Af Hanne Øxenholt hox@herningfolkeblad.dk
videbæk En svampeplaget skolefritidsordning, mangel på lokale busruter, dårlig normering for børn og ældre, for få timer i folkeskolen.
Emnerne var mange, da Videbæk Handel og Erhverv på borgenes vegne havde sat byrådskandidater fra alle lister stævne til Open by Night i Videbæk. Nogle spørgsmål var kommet ind til bychefen på forhånd, nogle ganske få blev stillet på gaden, hvor den bidende kulde gjorde de fleste lidt mundlamme. Dog ikke politikerne.
En mor til tre have stillet det samme spørgsmål til alle syv kandidater. Hvad vil de stille op med den svampeplejede SFO ved Videbæk Skole? Svarene var ret forskellige - især fordi en del slet ikke kender sagen om skimmelsvampen, der har lukket SFO og sendt børnene i lokaler på skolen. De lokale kandidater kender sagen alt for godt.
Bæktoften ikke alene
Bente Kronborg Holst Flensted, der er kandidat for Dansk Folkeparti, er netop selv blevet mor, og hun mener, at det langt fra er SFO alene, det er galt med. Hun vil have alle børneinstitutioner og skoler i ordentlig stand. Hun ved godt, at der om tre-fire år er sat penge af til Bæktoften, men kalder det helt »uforsvarligt« at lade børnene leve en omtumlet tilværelse indtil da. Niels Rasmussen (S) mener også, at man skal se på SFO i hele kommunen. Han tænker mere i pædagogikken og kalder SFO »ren opbevaring«. Han havde dog ingen løsning på det aktuelle problem.
Karl Højhus Jeppesen (K) kalder det »en kedelig sag«. Venstres borgmesterkandidat Iver Enevoldsen vil ikke love, at der sker noget med Bæktoften i 2010:
- Der er afsat penge i 2013, og budgetterne er lavet, måtte han skuffe forældrene til de skimmelplagede børn.
Det viste sig også, at der ikke er meget håb for de områder, der er udsultet, når det gælder offentlig transport.
Ingen håb om busser
Der var enighed om, at der ikke kommer store busser på vejene igen, men der blev foreslået alt muligt fra teletaxa til mindre busser. Også her var Iver Enevoldsen manden, der måtte skuffe borgerne mest.
- I landsbyerne må man komme hinanden mere ved og måske finde ud af at køre sammen, sagde han.
Kandidaterne havde hver deres mærkesager. Således slog Karl Højhus Jeppesen meget på, at vi skal have bedre vejforbindelser til gavn for virksomhederne og dermed bosættelsen. Han mener også, at det er nu, hvor der er mange ledige, at der skal bygges offentligt. Som regionschef i Dansk Byggeri kan han love, at håndværkerne er klar.
Flemming Wennike fra Kloster har lavet sin egen liste, Noget Særligt, og han slår meget på, at der skal forebygges. Både når det gælder sundhedsområdet og det kriminalpræventive. Han vil gerne have skatten op fra 25 til 26 procent, så der bliver lidt mere at gøre godt med. SF?s Peder Sørensen vil også have bedre skoler, og så ser han gerne en mere fælles indsats fra politikerne:
- Mange taler stadig, som om der er fem kommuner. Man er for optaget af sit eget lille område. Vi skal lægge diskussionerne op i forhold til hele kommunen. At dele op i landsbyer og centerbyer er også noget pjat. En aktiv by kan godt være en centerby.
Kristendemokraternes Jens Erik Damgaard ser gerne, at politikerne lytter mere til folket. Han har selv siddet i en skolebestyrelse i Ringkøbing i 12 år og mener ikke, at bestyrelsen overhovedet bliver hørt.
Niels Rasmussen (S) taler også om forebyggende indsats.
- Den er ikke god nok. Det står heller ikke godt til med folkeskolerne. Der er ikke nok timer i forhold til nabokommunerne. Hvordan skal forbedringerne så finasieres? Jo, vi vil sætte skatten op med en procent og grundskylden med 0,4 promille. Det giver 100 millioner mere om året i råderum, forklarede Rasmussen.
Gå tilbage til oversigten