Kammertonen og mangel på indflydelse
23 UD AF Ringkøbing-Skjern Byråds medlemmer har indgået et budgetforlig for 2010. Socialdemokraternes fem mandater og SFs enlige medlem vil »en anden vej.« Det hedder det også, når den socialdemokratiske top på Christiansborg skal forklare dens politik i forhold til den borgerlige regerings. Det er sådan set også et ganske godt slogan.
På byrådsmødet tirsdag beklagede flere, at de to fløje i Ringkøbing-Skjern Byråd ikke har kunnet nå hinanden og indgå forlig. På indtægtssiden er man enige om at sætte skatten op med én procent - men Socialdemokraterne og SF vil desuden hæve grundskyldspromillen med 4,14. Det er de borgerlige imod, selv om en tredjedel vil blive betalt af sommerhusejere, der bor uden for kommunen.
Det vigtigste, der ellers skiller de to grupper, er dog et forslag fra den »røde« fløj om at skære på administrationen for at bevare noget af servicen til borgerne.
For udenforstående skulle det sagtens kunne lade sig gøre at finde frem til et forlig mellem de to fløje. Men det har de ikke kunnet i Ringkøbing-Skjern Byråd. Efter debatten i byrådssalen at dømme er det måske ikke så vanskeligt endda at forstå.
Det kunne skyldes noget så simpelt som tonen og ordvalget i debatten.
På byrådsmødet tirsdag benævnede gruppeformand Niels Rasmussen (S) - efter hvad jeg har fået refereret - således Esben Lunde Larsen som »det evige liv.«
DET ER SIKKERT en slet skjult hentydning til politikerens uddannelse som teolog. Hvorom alting er: Pænt er det ikke. Og befordrende for demokratiet? Slet ikke.
Hans Østergaard fra Spjald blev af samme Rasmussen benævnt »Kong Hans«. Niels Rasmussen er formand for Social- og Sundhedsudvalget, mens Hans Østergaard er næstformand.
Og når den socialdemokratiske gruppeformand på samme tid bruger følgende argumentation, når et eller andet er gået skævt: »Hvis I havde lyttet til mig for to år siden, så var det ikke sket.«
Ja, så kan man da sagtens forestille sig, at det borgerlige flertal siger stop.
Godt nok er politik ikke for sarte sjæle. Men med denne form for argumentation og sprogbrug, er det logik for burhøns, at Socialdemokraterne ikke får et ben til jorden i et byråd, hvor Venstre har 18 ud af 29 medlemmer.
I forbindelse med konstitueringen efter seneste kommunalvalg for fire år siden fik Niels Rasmussen tildelt ønskejobbet som formand for Social- og Sundhedsudvalget. Det blev kaldt en udstrakt hånd fra borgmester Torben Nørregaards side.
På den baggrund er det Socialdemokraterne selv, der har sat sig hen i en krog uden nævneværdig indflydelse.
Dér vil de helt sikkert også sidde efter næste valg - hvis tonen og sprogbruget ikke ændres.
Gå tilbage til oversigten