Livet længe leve
Temadag viste, at ældre ved, hvad de vil i dagens Danmark
Af Hanne Øxenholt hox@herningfolkeblad.dk
videbæk Rollator eller minicrosser. Seniorbofællesskab eller ældrebolig. Ensomhed eller masser af socialt samvær. Land eller by.
Ældrelivet i dag er fyldt med valg. Og var man ikke klar over det før, blev man det på temadagen om ældreboliger i Videbæk Hallen. De mange udstillinger og en lang talerrække gjorde det klart for de 190 ældre deltagere, at der skal tages stilling til mange ting. Og klart blev det også, at de ældre i dag ikke lader sig skalte og valte med af yngre familiemedlemmer eller det offentlige, som det måske var engang. Man lever længere i dag og kan mere højt op i alderen.
- Livet længe leve, som der stod på Ældre Sagens banner, der tog imod os ved indgangen til hallen.
Ældre stiller krav
Nu var denne dag i boligens tegn. Formanden for Ældre Sagens koordinationsudvalg i Ringkøbing-Skjern Kommune Tage Elkjær har haft med boliger at gøre i mange år:
- Jeg husker for mange år siden en ejendomsmægler, der sagde, at tre ting gjaldt for den rigtige bolig: 1. Belligenheden. 2. Beliggenheden. 3. Beliggenheden. I dag stiller man flere krav. Det betyder også noget, hvordan man bor. Er en bolig velegnet til at blive ældre i? Er der kollektiv trafik i nærheden? En købmand? Hvem skal man bo sammen med? Ikke, at man skal smide ægtefællen ud, men mange vil f.eks. gerne bo i et kvarter, hvor der er både ældre, unge og børn, fortalte Elkjær.
En del af disse krav diskvalificerer mange af egnens landsbyer. Derfor flytter ældre ind til de større byer, og undersøgelser viser, at det også vil være sådan i fremtiden.
Det har man mærket i Ringkøbing-Skjern Kommune allerede.
Boliger nok
Socialudvalgsformand Niels Rasmussen (S) kunne således fortælle, at kommunen sådan set har ældreboliger nok. De er bare ikke fordelt rigtigt i dag. For der er ledige ældreboliger i landsbyerne, men det nytter ikke, når de ældre vil flytte ind til byen.
- Vi har undersøgt fremtidens boligbehov, og 39 procent siger, at de helt sikkert vil flytte, hvis de bliver plejekrævende. Dem skal vi have en bolig til, og også til de 30 procent »Ved ikke«. De ældre vil også bo stort: 37 procent siger 100-120 kvm, og 47 procent over 70. Næsten 100 procent vil vægte gåafstand til indkøbsmuligheder, og det betyder, at flere og flere vil flytte ind til byerne, slog Niels Rasmussen fast.
Kommunens fagchef på området, John Christensen, havde faktisk roser til de fem gamle kommuner, der udgør storkommunen.
- De har alle været utroligt meget på forkant med udviklingen. Både når det gælder antallet af ældreegnede boliger og kvaliteten, men der er stadig udfordringer. Vi har 13,6 boliger pr 100 borgere over 67 år. Kun Herning står bedre her i regionen med 13,8. I regionen samlet er gennemsnittet 10,7 boliger, fortalte han.
- Der er ikke mange på venteliste: 31 til plejeboliger, 57 til ældreboliger, men ikke meget af det er akut. Mange siger, at de godt vil vente, når vi kontakter dem med en bolig.
Bedstefædre med slaw i
En meget spændende foredragsholder var Margrethe Kähler fra Ældre Sagen i København. Hun fortalte, at de ældre i dag er bedstefædre og -mødre med slaw i.
- Vi har lavet undersøgelser i mange år. I 1987 var der ikke mange, der havde tænkt over deres fremtidige bolig som ældre. I dag har alle tænkt over det. Det er tydeligt, at en ældrebolig eller plejebolig først er noget, man flytter ind i, når man er nødt til det, sagde hun.
Hun foreslog »byg smart fra start«: At man som midaldrende - eller ung - bygger et hus, som man også kan bo i, når bentøjet ikke er så godt og kræfterne ikke så mange.Margrethe Kähler kom også med mange sjove betragtninger om dagens ældre. I de nordiske lande finder man det område i verden, hvor flest ældre bor alene. Konstellationen ét par, to hjem, er meget brugt. Hun mener også, at mænd samler på mere skrammel - mumlen fra salen, mens kvinder har færre ting og går mere efter nogle få kønne og praktiske ting.
- Og så står vi ved vores alder, selv om vi er midaldrende det meste af livet. Vi bygger bare tit stadig til en ung mand på 30, og der er mange sorte pletter på landkortet, når det gælder plejeboliggaranti, beklager hun.
Undersøgelser viser også, at to trediedele vil blive boende i eget hus, men hvis man flytter, bliver ejere ofte lejere. Når det gælder boligformen, er nummer ét at den nye bolig er fremtidssikret. Helt nede på en syvendeplads kommer nærheden til familien som et krav.
- Ældre Sagens vision er, at ingen skal behøve at flytte, lød Margrethe Kählers konklusion.
Borgerpanel
Kommunen har underbygget temadagen ved at spørge det elektroniske borgerpanel, hvordan de gerne vil bo, hvis de som ældre bliver plejekrævende.
- 99 procent ønsker en større bolig end dem, kommunen råder over i dag, hvor stort set alle boliger er med to værelser. De fleste vil blive i Ringkøbing-Skjern Kommune. Resultaterne skal bruges til kommunens nye plan for ældre- og plejeboliger. En plan, som gerne skal tage højde for ældres individuelle behov i forhold til livskvalitet, helbred og aktiviteter, forklarer konsulent i Sundhed og Omsorg, Hans Smedegaard, der er tovholder i arbejdsgruppen bag boligplanen.
- Boligplanen skal forsøge at sikre, at kommunen kan klare efterspørgslen efter fremtidens botilbud. Kommunen råder i dag over 1100 ældre- og plejeboliger rundt i kommunen. Boligerne er ejet af kommunen, boligforeninger eller selvejende foreninger, supplerer han.
Oven i fik kommunen masser af input i Videbæk.
Gå tilbage til oversigten