Niels Rasmussen
Her er du: Velkommen / Sagt og skrevet

Tag borgerne seriøst på solceller og møller

Skrevet d. 19-03-2021 |
Rss-feed
Af Niels Rasmussen, byrådsmedlem for SF, Svinget 8, Tarm:
Det er 4 måneder siden, at projektmager og lodsejere bag den 367 ha store solcellepark i Gestenge har givet lyd fra sig, og naboerne til testmøller i Lem Kær kan på samme måde se frem til en tid i uvished. Men vil byrådet virkelig spille med på projektmagernes præmisser og lade vores egne borgere i stikken?
Den 17. november 2020 var det magtpåliggende for et flertal i byrådet at starte planlægningen for det 367 hektar solcelleanlæg i Gestenge. Dengang kunne det ikke går hurtigt nok. Det står stadig hen i det uvisse, hvorfor projektet absolut skulle presses igennem, når der allerede var planlagt en besigtigelsestur for Teknik- og Miljøudvalget med henblik på placeringen af solcelleparker på i alt 1000 hektar. Jeg har aldrig fået en reel forklaring på dette besynderlige politiske forløb.
Umiddelbart kan jeg ikke finde andre svar, end nogle politikere på forhånd havde lovet projektmager og lodsejere, at projektet nok skulle blive vedtaget politisk. Hvordan det kan ske, undrer mig meget. Vi var alle enige om, at placering af solcelleparker skal foregå i en åben dialog med borgerne. Men, da det kom til stykket, ville man alligevel ikke lytte til borgerne i form af det enestående og banebrydende samarbejde i Energiforeningen Dejbjerg, Stauning og Lem. Energiforeningen foreslog på baggrund af et stort, grundigt og meget seriøst arbejde et ganske stort projekt på 200 ha, som ville have lokalbefolkningens opbakning.
Alligevel blev der gennemtrumfet et projekt på 367 ha før alle andre projekter. Lodsejerne, der allerede kunne se millionerne trille ind på deres konti i de næste mange år, hævdede i en husstandsomdelt folder, at alle parter var tilgodeset. I bedste fald kan det kaldes manipulation!!!! Nu er der gået 4 måneder uden at Ringkøbing-Skjern Kommune har fået en tilbagemelding fra projektmager og lodsejere. I Teknik og Miljøudvalget har vi fået at vide, at der arbejdes på sagen, men der er ikke givet en præcis forklaring på, hvor sagen trækker ud.
Når jeg kigger tilbage på det forløb, der allerede har været, kan jeg ikke slippe mistanken om, at lodsejere og projektmager bruger tiden på at splitte lokalbefolkningen ved at dele "Hold kæft-bolsjer" ud - altså love en eller anden kompensation, hvis borgerne lover ikke at protestere, men kun tale positivt om projektet. Lignende metoder er set før i kommunen.
Eller er der grundet rentestigninger udsigt til en dårligere økonomi i solcelleprojektet, så initiativtagerne vil have lov til at sætte endnu flere hektar solceller op? Hensynet til projektmagers økonomi bag vindmøllerne i Lem Kær havde jo også så stor bevågenhed hos i hvert fald en enkelt politiker, at det ligefrem er ført til nedgradering af lufthavnen. Inden vi ser os om, får man formentlig også lov til at sætte en ekstra mølle op.
Borgerne i området og naboerne til Testcenter Lem Kær har gennem gode høringssvar givet deres mening til kende. Naboerne har levet i uvished i mange år, og hvis vi ikke griber ind, risikerer de, at det vil fortsætte de næste 20 år: Giv dem nu ro! Drop det testcenter! Der er mulighed for at placere det andre steder.
For det skal ikke være projektmagere og lodsejere, der sætter den politiske dagsorden. Vi er valgt til at træffe disse beslutninger i fuld åbenhed og i dialog med kommunens borgere!

Gå tilbage til oversigten