Niels Rasmussen
Her er du: Velkommen / Sagt og skrevet

Byrådsmedlem klager til Advokatnævnet

Skrevet d. 04-02-2021 |
Rss-feed
Byrådsmedlem Niels Rasmussen (SF) indklager advokatfirmaet Bech-Bruun for Advokatnævnet, efter at en af firmaets partnere først led nederlag i EU-Kommissionen og siden har tabt erstatningssager i både byret og landsret. Nu må Bech Bruun vedstå sig sit eget ansvar i bredbåndskandalen, mener han.
Ingen kunne sætte en finger på rådgivningen i det juridiske responsum, som advokatfirmaet Bech Bruun havde udarbejdet forud for Ringkøbing-Skjern Kommune storstilede bredbåndsprojekt. Men da Bech Bruun året efter forsøgte at forsvare den stik modsatte holdning over for EU-Kommissionen, gik det galt, og millionerne fossede ud af kommunens kasse.
Det mener byrådsmedlem for SF, Niels Rasmussen og tilføjer, at kommunen heller ikke har fået andet end en lang næse, da man fulgte Bech Bruuns rådgivning og krævede erstatning fra kommunens tekniske rådgiver, det i dag konkursramte Netplan A/S. Hverken byretten eller landsretten har vurderet, at Netplan har begået fejl, der kan føre til et erstatningsansvar.
"Sagen hos EU Kommissionen kostede os i om omegnen af 4 millioner kr. i salærer til Bech Bruun, og der er kommet et par millioner oveni som følge af det der tåbelige søgsmål mod Netplan. Dertil kommer så de 8 millioner kr., som vi betalte energiselskabet Eniig i erstatning, fordi vi måtte annullere det ulovlige udbud, så de alligevel ikke fik bredbåndsordren. Jeg synes imidlertid, at skatteyderne fortjener at få placeret et ansvar, og i den sammenhæng er det på tide, at Bech Bruun også vedstår sig sit ansvar", siger Niels Rasmussen.
I Ringkøbing-Skjern Kommune er der i ledelsen og det politiske system en bred enighed om, at bredbåndssagen er død og begravet, og der er ikke opbakning til, at kommunen skal indbringe Bech Bruun for Advokatnævnet.
"Det har jeg så valgt at gøre som enkeltperson, og jeg betaler gerne de 500 kr. i gebyr, som det koster at få vurderet Bech Bruuns indsats. For mig at se har advokatfirmaet haft mere blik for at sende milliondyre fakturaer til rådhuset i Ringkøbing end til at pleje kommunens interesser", siger Niels Rasmussen.
Efter hans mening burde Bech Bruun have smidt håndklædet i ringen hos EU Kommissionen fra 1. minut, fordi kommunens ledelse havde handlet i direkte modstrid med advokatfirmaets rådgivning og gennemførte et ulovligt udbud. Tilsvarende har Niels Rasmussen efter gennemlæsning af de mange tusinde sider dokumenter i sagen hele tiden været overbevist om, at Netplan A/S under processen ikke foretog sig andet end det, som kommunen gav ordre til.
"Måske får jeg ret, og så er der jo mulighed for, at kommunen kan få nogle af salær-millionerne tilbage. Hvis Advokatnævnet derimod blåstempler Bech Bruuns ageren i denne sag, kan det være, at vi med kendelsen bliver i stand til at placere et politisk og administrativt ansvar her i kommunen. Det er nødvendigt for at sikre, at byrådet ikke igen lokkes ud på alt for tynd is", siger Niels Rasmussen.
Det var partner og advokat Michael Honoré, der repræsenterede Ringkøbing-Skjern Kommune i ovennævnte sager. Honoré forlod Bech Bruun og tog landsrets-søgsmålet med sig, da han i 2019 etablerede sig med selvstændigt advokatfirma. Rådgivningen om at anke til landsretten blev dog givet, mens han fortsat var tilknyttet Bech Bruun.
For yderligere oplysninger kontakt Niels Rasmussen, tlf. 2140 1333.

Gå tilbage til oversigten