Niels Rasmussen
Her er du: Velkommen / Sagt og skrevet

S løber fra sit ansvar i habilitetssagen

Skrevet d. 23-04-2020 |
Rss-feed

 

Af Niels Rasmussen, byrådsmedlem for SF, Svinget 8, Tarm:

Først blev embedsværket hængt ud som værende ansvarlige for, at formanden for Børne- og Familieudvalget, Trine Ørskov, ikke kendte sin egen besøgelsestid om habilitetsreglerne, og på byrådsmødet og i Dagbladet Ringkøbing-Skjern er det nu mit ansvar, at hun ikke er blevet bremset i sammenblandingen af sine private familieforhold og det kommunalpolitiske hverv.

Nej, det er hverken forvaltningens, mit eller øvrige byrådsmedlemmers ansvar, at gøre hverken Trine Ørskov eller hendes partifælle,viceborgmester Søren Elbæk, opmærksom på, hvornår socialdemokraterne iRingkøbing-Skjern Kommune er ved at få snavs på fingrene. Det er deres eget ansvar!

Læs Kommunalhåndbogens kapitel 7 stk 2 eller forvaltningslovens paragraf 3 og forstå, at habilitetsreglerne ikke er til for at mistænke nogen for noget, men for at beskytte kommunalpolitikere fra mistanke om magtmisbrug og for at opretholde tilliden til det politiske system.

Læs Kommunalhåndbogen og opdag, at reglerne er så simple, at ingen nogensinde kunne være i tvivl om, at Trine Ørskov var inhabil i en sag,hvor hendes mor sidder i en lederstilling og var stærkt involveret. Ikke mindst, da jeg efter fagudvalgets behandling meddelte, at vi ville til bunds i dette her. Lige præcis her burde Trine Ørskov have læst reglerne og på eget initiativ strakt armene opgivende i vejret.

I stedet er hele denne sag mundet ud i en uklædelig ansvarsforflygtigelse, der gør mig bekymret for, om vi nu også har fået den kulturændring i byrådsarbejdet, sådan som vi alle ønskede under valget, eller om alting kører videre, som det altid har gjort.

Uanset hvad, kan det aldrig være hverken forvaltningens, min eller mine byrådskollegaers opgave at hitte rede i, hvem byrådets øvrigemedlemm er er i familie med, er i lommen på eller har udenoms-ægteskabelige forbindelser med. For man er inhabil i alle de nævnte tilfælde. Det kunne jo blive noget forfærdelig noget, selv i en kommune som vores, der er blevet landskendt på, at borgmesteren snagede i mine private mails.

Socialdemokratiet burde allerede i forbindelse med konstitueringen have været opmærksom på, at formanden for børne- og familieudvalget risikerede at ryge uden for døren under behandlingen af sager, hvor hendes mor er involveret i kraft af sit job som leder ved kommunen.

Det vil derfor klæde både Trine Ørskov og Søren Elbæk at kaste håndklædet i ringen og erkende, at de end ikke gad at tjekke reglerne på egen hånd og at de alene bærer ansvaret for, at denne sag blev en sag for KL og byrådet. Og at det er deres og ingen andres ansvar, at vi skal nu skal gennem hele sagsbehandlingen en gang til - uden Trine Ørskovs medvirken.Gå tilbage til oversigten